Història de la JCI

 

L’embrió de la JCI, l’Associació Cívica i Progressista de Joves (YMPCA) es va formar al 13 d’octubre de 1915. L’YMPCA va créixer fins a tenir 750 membres en menys de cinc mesos.

El 1916 va haver-hi un canvi de nom, amb el qual l’YMPCA va convertir-se en la “Junior ciutadans” o “Ciutadans Juniors”, col·loquialment “JCS” o “Jaycees”. Es va demanar que s’adoptés el nom de “Cambra de Comerç” com a genèric, cosa que es va fer malgrat les objeccions.

Després de la Primera Guerra Mundial, l’organització entra en contacte amb grups similars dels Estats Units. Un fullet que descriu el “St Louis Pla” va ser enviat en resposta a les preguntes sobre el grup que es van fer per les altres organitzacions. Quan el procediment obert a San Louis el 21 de gener de 1920 va finalitzar amb 30 ciutats representades, uns Estatuts provisionals van ser aprovats fins a una convenció que es va celebrar al juny d’aquell mateix any. Juntament amb aquests estatuts, es va aprovar l’elecció de la Mesa, i va nèixer també el Consell Nacional de la Cambra.

Henry Giessenbier va guanyar l’elecció com a president provisional de la Junior Chamber of Commerce dels EUA (USJCC) per aclamació, i es van sumar altres membres de la Mesa de St Louis, El Paso, Dallas, Texas, Terre Haute, Indiana, Springfield, Massachusetts. La “Junior Cambra de Comerç dels EUA” es va establir amb 29 grups de tot el país.

El 14 de maig de 1925 es va formar la Lincoln Cambra. Va ser la primera Cambra fora dels Estats Units. Un grup de Birmingham es va formar el 1927, seguida el mateix any per un grup de Sheffield i Nottingham a principis de 1928.

Els treballadors de la Cambra dels EUA van visitar la Cambra d’Anglaterra el 1928, quan ja ni havia onze cambres locals en funcionament. El 1929, Douglas Jelley, President de Northampton Jaycees (JCI) va visitar els Estats Units per primera vegada, que va ser seguida per una visita d’una delegació de tres membres de Sheffield dirigida pel GT Ibberson a la convenció anual dels EUA a la Cambra a Brooklyn l’any 1930.

El primer intent formal per formar una organització internacional es va produir a Los Angeles durant els Jocs Olímpics. Aquell any un Comitè Executiu Internacional va ser creat. Tanmateix la Cambra d’EUA no estava segura de si es tractava d’una organització o una de les seves pròpies comissions. La Cambra d’EUA, a la seva història oficial no registra que el grup es va convertir en quelcom més que en una agrupació solta i esporàdica dels grups semblants que hi havia a països com els EUA, Canadà, Anglaterra, Mèxic, Nova Zelanda, Austràlia i Colòmbia. El 1936, a la conferència de Liverpool representants de diversos països van anar decidits a formar una Cambra Internacional, però això sembla no estar oficialment contemplat en el moment de determinar quan neix realment la JCI Internacional.

El 1940, es va aprovar una resolució per la JCI EUA on es creava un programa per promoure els interessos mutus entre els països d’Amèrica Central i del Sud. Això va conduir a la creació d’organitzacions de la JCI a la Ciutat de Mèxic, Ciutat de Guatemala, El Salvador, Hondures, Nicaragua, Costa Rica, i Ciutat de Panamà el 1943.

El desembre de 1944 va tenir lloc una reunió a la Ciutat de Mèxic que es coneixerà com un Inter-Americà, reunió en la que van assistir els representants dels EUA i set països d’Amèrica Llatina. Va ser en aquesta reunió on es va prendre la decisió de formar la Jove Cambra Internacional (JCI). Es va resoldre celebrar una nova reunió a la ciutat de Panamà el 1946.

El 1944, la primera conferència internacional es va celebrar a la Ciutat de Mèxic. Raúl García i Vidal de JCI Mèxic va ser elegit el primer President. Els països que inicialment van formar JCI Internacional van ser Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Hondures, Mèxic, Nicaragua, Panamà i els Estats Units d’Amèrica.

El Primer Congrés Mundial de la JCI

 

La Junior Chamber International seria realment formal en el Primer Congrés Mundial a Panamà a finals de febrer de 1946. A ella hi van assistir 44 delegats de 16 països diferents. Presidit per Erasme Chambonnet de Panamà, ja que el President de la JCI, Raúl García Vidal, estava malalt i no va poder assistir a la reunió, els delegats van aprovar uns Estatuts temporals i van establir una llista útil de totes les resolucions que calia aprovar.

Erasmo Chambonnet, de Panamà, va ser escollit el segon President de la JCI en aquest Congrés, i Austràlia i Canadà van ser oficialment afiliades.

El 1948, el nom JCI va ser adoptat oficialment en el IV Congrés Mundial fet a Rio de Janeiro, i el 1952 es va establir una seu mundial de la JCI a Florida. El 2002, després de més de 30 anys al Coral Gables de Florida, la seu de la JCI Internacional es va traslladar a Chesterfield, Missouri.

Al llarg dels anys, l’Organització s’ha desenvolupat i malgrat que es coneix com “Cambra”, “Cambra de Comerç” o “Jaycees Internacional”, i les seves múltiples traduccions a diversos idiomes, des de 2004, però, totes les organitzacions nacionals i locals arreu de tot el món estan incorporant oficialment “JCI” als seus noms.

Història de JCI Catalunya

De la primera Jove Cambra del món a l’arribada a Catalunya

1915: La primera Jove Cambra a nivell mundial va ser creada el 1915 per Henry “Hy” Giessembler a Saint Louis, Missouri (EEUU) amb el nom d'”Associació Cívica Progressista d’Homes Joves” i amb l’objectiu d’agrupar joves disposats a servir a la comunitat.

internacional

Un cop acabada la 1ª Guerra Mundial, Giessembler va posar-se en contacte amb homes de negocis d’altres ciutats dels Estats Units i, en molt poc temps, 29 clubs de diferents ciutats es van associar per fundar la Jove Cambra de Comerç dels Estats Units.

1928: El moviment va creuar l’Atlàntic creant la primera Jove Cambra d’Europa a Anglaterra i posteriorment a altres països europeus.

1963: Carles Ferrer Salat, president del Cercle d’Economia, contacta amb delegats europeus de la JCI a través d’una reunió de joves dirigents europeus.

 

L’arribada a Catalunya

1965: Es constitueix la Jove Cambra de Barcelona, amb caràcter local i nacional, legalitzada el 1966 pel govern civil.
1967: Neix la Federació de Joves Cambres d’Espanya amb Josep Pujades com a Primer President i es celebra una reunió de Presidents Europeus a Barcelona.
1969: El 1er. Congrés Nacional es porta a terme a Reus.

 

El naixement oficial de JCI Catalunya

1976: Les Joves Cambres Catalanes comencen a treballar conjuntament, de forma oficial, tot i sota el nom de “Agrupación Regional de Jóvenes Cámaras de Cataluña”, el 20 de novembre. L’acta fundacional la signen les Joves Cambres de: Barcelona, Manresa, Manlleu, Vilafranca del Penedés, Igualada, Vic, Tortosa, Cervera i Lleida.

1977: Es celebra el 1er. Congrés a Reus i s’hi afilien: Reus, Sabadell, Tàrrega, Tarragona i Vilanova i la Geltrú.

1979: Les Joves Cambres Catalanes s’afilien al Consell Nacional de Catalunya i s’inscriuen al Registre d’Associacions i Fundacions.

1980: S’elaboren diferents estudis sobre els eixos de comunicació viària, tant amb l’eix vertical com el transversal.

1981: Les Joves Cambres catalanes passen a anomenar-se Federació Catalana de Joves Cambres (FCJC), però no és fins l’any següent que són reconegudes com a federació definitiva per part de la Jove Cambra d’Espanya (FEJC).

1982: La FCJC s’adhereix a la campanya de normalització lingüística impulsada per la Generalitat de Catalunya. S’elaboren els estatuts de l’entitat, per primer cop en català.

1986: Juntament amb el Centre Divulgador de la Informàtica de la Generalitat de Catalunya, es creen els Clubs del Joc a la Feina.

1986: Els senadors de la Jove Cambra són rebuts per sa Majestat el rei Joan Carles I.

1987: Per primera vegada la FCJC disposa de seu social i es professionalitza la secretaria. Durant aquest mateix any són rebuts pel President de la Generalitat de Catalunya, el Molt Hble. Sr. Jordi Pujol i Soley.

1988: La FCJC s’agermana amb la Federació Regional de La Jove Cambra Econòmica de Rhône-Alpes.

1990: Es nomena l’Hble. Sr. Josep Gomis, com el primer membre d´honor de la FCJC. En el congrés mundial a Puerto Rico hi assisteix la delegació més gran, fins aleshores, de membres de la FCJC.