La Fundació Joves Cambres de Catalunya i la Federació Catalana de Joves Cambres (JCI Catalunya) han entregat aquest dijous dia 26 a les 7 de la tarda a la Sala de descans del Teatre Municipal de Girona els premis als 10 Joves Excel·lents de Catalunya. L’alcaldessa de Girona, senyora Marta Madrenas, ha assistit a l’acte i ha donat la benvinguda als presents a la ciutat. Hi assistiren també el regidor de Cultura, senyor Carles Ribas; i el senyor Aleix Gorgorió, President de PIMEC Joves Girona.

“Els 10 Joves Excel·lents” forma part d’un certamen global de la Junior Chamber International, una associació de gairebé 200.000 joves ciutadans actius d’entre 18 i 40 anys que s’esforcen a crear canvis positius a la societat. JCI Catalunya és una de les més de 120 organitzacions nacionals de la JCI. El certamen (sota el nom Ten Outstanding Young Persons) es va instituir l’any 1938 als Estats Units, a iniciativa de la Junior Chamber of Comerce i des de llavors han estat guardonats, en la seva joventut, personatges tan famosos com ara Orson Welles, Howard Hugues, Nelson Rockefeller, John F. Kennedy, Henry Kissinger, Gerald Ford i més darrerament Bill Clinton, entre d’altres.

El jurat, format pels patrons de la Fundació Joves Cambres de Catalunya, ha valorat molt positivament l’alt nivell de les candidatures rebudes i han destacat la dificultat que ha suposat poder fer la tria dels 10 guanyadors finals. En paraules de Carles Lombarte, president de la Fundació, “aquests premis ens serveixen per reconèixer la contribució dels joves que destaquen pel seu compromís envers la societat, i que són excel·lents models de com volem que siguin els líders i els ciutadans.”

Entre els premiats, detallats a les pàgines següents, destaquen Joan Folguera, creador d’un projecte de disseny i fabricació de pròtesis biòniques mitjançant la impressió 3D (en la categoria d’assoliments empresarials); Jordi Cervera, capdavanter d’un projecte humanitari d’ajuda als refugiats al campament de Kara Tepe, a l’illa de Lesbos (en la categoria de lideratge en la defensa dels drets humans); David Matanzas, fundador de la primera empresa del territori nacional dedicada a la fabricació industrial de drons professionals, amb aplicacions en protecció civil, pesca, o explotacions mineres (en la categoria de desenvolupament científic o tecnològic); Marc Talavera, biòleg divulgador especialitzat en recuperar els usos tradicionals de les espècies silvestres, per tal d’afavorir el desenvolupament d’un model agroalimentari més sostenible (en la categoria de lideratge mediambiental); o Paulo Rodrigues, enginyer biomèdic que ha creat una plataforma al núvol per processar imatges de ressonància magnètica cerebral, amb la missió de contribuir al desenvolupament de la investigació de les malalties neurològiques servint-se de les noves tecnologies (en la categoria d’innovació mèdica).

Els guardonats passen ara a competir pel títol a nivell internacional. 10 guardonats de tot el món seran anunciats en el marc de la cerimònia d’entrega de premis que se celebrarà aquest novembre a Goa (Índia). Fins a data d’avui, tres candidats catalans han sigut reconeguts també a nivell internacional. Es tracta de Francesc Maduell en la categoria d’innovació mèdica (2000), el manresà Manel Estiarte en la categoria de lideratge i èxits acadèmics (2001), i el barceloní Quique Bassat en la categoria d’innovació mèdica (2012).