El projecte busca motivar i formar joves emprenedors per liderar projectes que potenciïn el desenvolupament econòmic i social dels seus entorns.
La JCI Catalunya dona el tret de sortida a les JoveTalks, un cicle de xerrades organitzades per les assemblees locals de la JCI arreu del territori català. Aquestes pretenen aterrar els conceptes d’emprenedoria, territori i sostenibilitat a les diferents realitats locals amb l’objectiu d’analitzar i comprendre els contextos diversos i poder generar propostes joves, innovadores i transformadores.
Al llarg de totes les JoveTalks, que han iniciat aquest mes de setembre i està previst que continuïn celebrant-se durant el pròxim any 2023, es tractaran temes com la creació d’empreses, la cerca de talent jove al món rural i el futur del sector primari, o el replantejament del model de consum actual.

JoveTalks a la JCI Igualada: Parlant de català i futur
El passat dijous 15 de setembre es va celebrar al Jardí Prohibit de l’Ateneu Igualadí la primera de les xerrades en el marc de les JoveTalks per part de la JCI Igualada.
Amb el títol “El Futur del Català al Món de l’Empresa”, el filòleg, sindicalista i autor del llibre “Decàleg irreverent per a la defensa del català” Gerard Furest va analitzar la situació actual de la llengua en l’àmbit empresarial, social i cultural. Es va parlar de la diglòssia com a manca d’autoestima dels parlants del català i els efectes nocius que té per a l’emprenedoria, així com del paper de les empreses en el futur de la llengua a través de la Responsabilitat Social Corporativa.
“Existeix un fals dilema entre el català i la seva utilitat a l’empresa. El català no ha de ser o útil o un símbol d’identitat; el català ha de ser útil per a les empreses en tant que símbol d’identitat” – Gerard Furest
Amb la participació de totes les persones assistents, la JCI Igualada va obrir un espai de debat sobre les falses dicotomies integrades al pensament col·lectiu sobre l’ús del català en projectes d’emprenedoria. Mentre que sovint es creu que l’aposta per una llengua minoritària per part d’una empresa limita la seva expansió a mercats potencials, l’autor discrepa considerant que es tracta, en realitat, d’una fortalesa.
“Quan una empresa fa les coses bé, el català no és un impediment, és una oportunitat” – Gerard Furest

Per clausurar la jornada, es va preguntar sobre les expectatives de futur del català com a llengua de negocis, així com els reptes que aquesta haurà d’afrontar per no quedar relegada a la informalitat i, eventualment, a la desaparició. Furest, si bé es va declarar pessimista per professió, va posar en relleu la importància de què els joves emprenedors prenguin partit del canvi.
“Els lingüistes no solem ser gaire optimistes amb el futur de la llengua. Però més que ser optimistes, hem de ser activistes. Les empreses, les institucions, però sobretot les parlants de la llengua som qui hem d’assumir el compromís de donar-li un futur” – Gerard Furest

La reinvenció com a horitzó
Les JoveTalks neixen com una proposta de joves líders de tota Catalunya enfront de la crisi derivada de la pandèmia de Covid-19 i dels efectes que aquesta ha tingut en l’economia mundial i en la vida de les persones arreu del planeta.
L’objectiu d’aquest projecte és de potenciar les economies locals com a peça clau del desenvolupament territorial sostenible, indispensable per a combatre la desigualtat global, la crisi climàtica i la creixent manca de recursos davant d’un sistema que col·lapsa.
Alhora, les JoveTalks es presenten també com una oportunitat de motivar i formar joves emprenedors, aportant els coneixements, l’empenta i les capacitats necessàries per liderar projectes transformadors de la societat globalitzada actual.
Aliances internacionals: JCI RISE
L’aposta de les JoveTalks s’emmarca dins del projecte JCI RISE (Reconstruir, Invertir, Sostenir, Evolucionar), una iniciativa de la JCI Internacional amb més de 5.000 projectes en més de 80 països arreu del món.
Els objectius d’aquesta proposta mundial són contribuir a la reconstrucció de l’economia, la força de treball i la vida després de la Covid-19; potenciar projectes d’emprenedoria que generin un impacte positiu en la societat; apostar per l’economia local, el desenvolupament sostenible i la protecció del territori i generar economies innovadores i resilients capaces d’adaptar-se als reptes que planteja el futur.